opc_loader

Wanneer moet ik naar de huisartsenpost of de spoedeisende hulppost?

Is iemands leven in direct gevaar? Dan kunt u het beste 112 bellen. Heeft u medische hulp nodig maar is er geen sprake van levensgevaar, bijvoorbeeld bij een sportblessure? Dan kunt u het beste bellen met de praktijk van uw huisarts. 

Huisarts niet aanwezig: eerst huisartsenpost bellen

Is uw huisartsenpraktijk dicht? Dan verwijst de huisarts u door naar de huisartsenpost. De huisartsenpost geeft aan of u moet langskomen of beter een afspraak kunt maken met uw huisarts binnen zijn werktijden. Ook kunnen zij u verwijzen naar de spoedeisende hulppost van een ziekenhuis.

Neem altijd eerst contact op met uw huisartsenpost voordat u naar de spoedeisende hulppost gaat. Behalve bij een levensbedreigende situatie. 

Wat moet ik doen als iemand dringend medische hulp nodig heeft?

Heeft iemand dringend medische hulp nodig? Vraag dan eerst of iemand in de directe omgeving arts is of een EHBO-diploma heeft. In een levensbedreigende situatie kunt u het beste direct 112 bellen. In een noodsituatie mag u zelf medisch handelen. Bij minder dringende situaties kunt u bellen met de huisarts of centrale doktersdienst.

EHBO als medische hulp

Veel ongelukken zijn niet direct levensbedreigend, maar er moet wel wat aan gebeuren. Bijvoorbeeld bij een snijwond, een verstuikte enkel of als iemand flauw valt. Zijn er mensen in de buurt? Vraag dan of er iemand is met een EHBO-diploma die kan helpen.

Geen ambulance

Als de alarmcentrale 112 geen ambulance stuurt, krijgt u te horen waar u wel heen kunt gaan. Bijvoorbeeld naar de huisartsenpraktijk in de buurt. Het vervoer moet u zelf regelen.

Naar de huisarts bij minder dringende problemen

Is het medisch probleem minder dringend? Neem dan contact op met de huisarts, de huisartsenpost of de centrale doktersdienst. Bij spoed beoordeelt een dokter of doktersassistent hoe ernstig de klacht is. U krijgt een telefonisch advies of wordt gevraagd om naar de huisartsenpraktijk of post te komen.

Bij ernstige klachten kan de huisarts thuis langs komen. Uw huisarts is niet verplicht op huisbezoek te komen als u daarom vraagt. De huisarts beslist zelf of dit nodig is.

                             

Volgende pagina